İşte başarının sırrı

Yapılan iş ve hizmetlerde muvaffakiyet için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar:

> Çalışan fertlerin biribirlerine itimatları temin edilmeli... Aralarında sevgi ve saygının tesisi için de bilhassa selâmlaşmaya ehemmiyet vermeli... Dostça, kardeşçe, samimi sohbetlerin tekevvününe gayret etmeli; şefkat ve merhamette güneş gibi, başkalarının kusurunu örtmekte gece gibi, yardım ve cömertlikte su gibi, alçakgönüllük ve olgunlukta toprak gibi olmaları gerektiği anlatılmalıdır.

Aksi takdirde; her biri birer pırlanta gibi olan, işini-hizmetini son derece iyi yapan, bilgili-becerikli-mahâretli bir ekibin bile, geçimsiz bir insan yığını hâline gelmesi, âniden parlayan, katı ve inatçı bir tutum içerisine girmesi hiç de uzak bir ihtimâl değildir.

> Personelin yeni ve farklı düşüncelerinin ortaya çıkması için; "tehdit, şantaj, dedi-kodu ve çekiştirme" gibi kötü ve menfî huylar ortadan kaldırılmalıdır.

İnsanlar birbiri hakkında değil, birbiriyle yapılacak iş ve hizmetler hakkında konuşmalıdır. Ve yine unutmamalıdır ki; yeni yeni hizmetlerle meşgul olmayan insanlar, biribirleriyle uğraşmaya, âmirlerinin dedi-kodusunu yapmaya başlarlar.

> Hiçbir müsbet gelişmenin birdenbire olmayacağı, tedrîci olarak zaman içerisinde teşekkül edeceği, kısacası her şey gibi bunun da belli bir merhale gerektireceğinin bilinmesi lâzımdır. Yani, doğru hamle ve hareket sabır ve sebatla devam ettirilmeli, aslâ ümitsizliğe kapılmamalıdır.

> İnsanların serbest ve hür çalışması temin edilmeli; kendi ayakları üzerinde yürüyerek, düşe-kalka da olsa muvaffak olmalarına imkân tanınmalıdır. Atalarımızın tâbiriyle, "At iti denize, yüzme öğrensin" kabilinden, muvaffakiyetsizlikten korkmamak ve yaptığımız işten yılmamak lâzımdır. Zira muvaffakiyetsizlik bile, aklı başında bir insana çok şey öğretir... Ama aynı delikten iki defa sokulmanın bir usûl hatası olacağını da hatırlatarak...

> Hiçbir ferdin ortaya koyduğu gayret, elde ettiği muvaffakiyet görmemezlikten gelinmeyip, mutlaka fark edilmeli ve bu fark ediş münasip bir tarzda kendisine aksettirilmeli...

Kısacası takdir ve teşvikte cimri davranmamalı... Ayrıca, inisiyatif kullanma ve mes'ûliyet alma hususları da öğretilmelidir.

0 comments on İşte başarının sırrı

    Yeni yorum gönder

    Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.
    • Web sayfası ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantıya çevrilir.
    • İzin verilen HTML etiketleri: <a> <em> <strong> <cite> <code> <img> <b> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
    • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünürler.

    Biçimleme seçenekleri hakkında daha fazla bilgi

    CAPTCHA
    This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
    Image CAPTCHA
    Enter the characters shown in the image.

Son yorumlar