Başarılı olmak

warning: Creating default object from empty value in /home/cagsoz/domains/cagdassozluk.com/public_html/blog/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

İşbirliği öğrenmeyi ve başarıyı artırır mı?

Prof. Uri Treisman, Berkeley Üniversitesi’nde araştırmacıyken, başarılı ve başarısız öğrencilerin neleri farklı yaptığını anlamak için bir çalışma başlatıyor.

Matematik sınav notlarına göre başarılı ve başarısız öğrencileri ayırt ediyor ve onlar ile görüşmeler ve anketler yapıyor. Derslerine giriyor.
Başarılı ve başarısız öğrenciler arasında çalışma saati, zeka seviyesi, dersi önemsemek veya derse katılım açısından hiç fark çıkmıyor.

BAŞARILI İNSANIN SIRRI

İnsanlar, sahip oldukları kabiliyet ve istidatları, çoğu zaman dikkate almadıkları için, geliştirmeyi de düşünmezler. Fakat uzmanlara göre bu mahâretler, hayatımızdaki başarılarımızın artmasını sağlar. "literatür" isimli tıp dergisi, Temmuz 99 sayısında, başarılı insanların ortak noktalarını değerlendirmiş. İşte başarılı insanların bazı hasletleri:

> Günlük hayatlarında doğru karar verebilen, lüzumsuz detay ve düşüncelerle uğraşmayarak meselelerin özüne inebilen, akl-ı selim sahibi (sayduyulu) kişilerdir.

Neden başarılı olamıyoruz

Neden başarılı olamıyoruz? Çünkü, plan yapmadan işe atılıyor, gözümüz korkunca da çekiliyoruz! Negatif (menfî-olumsuz) düşünüyor, işi kitabına uyduruyor, mâzeretlere sığınmayı seviyoruz.

Biyografi okumayı sever misiniz? Hani çocuklukları kir-pas içinde geçen; ama gençlik yıllarında ne kadar parlak bir insan olduklarına dâir ilk ipuçlarını veren; daha sonra da önemli başarılarıyla gözlerimizi yuvalarından fırlatan devlet adamları, meşhur yazarlar, müthiş hatipler, şâirler ve dehâ çapında ressamlar... vardır.

İşte başarının sırrı

Yapılan iş ve hizmetlerde muvaffakiyet için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar:

> Çalışan fertlerin biribirlerine itimatları temin edilmeli... Aralarında sevgi ve saygının tesisi için de bilhassa selâmlaşmaya ehemmiyet vermeli... Dostça, kardeşçe, samimi sohbetlerin tekevvününe gayret etmeli; şefkat ve merhamette güneş gibi, başkalarının kusurunu örtmekte gece gibi, yardım ve cömertlikte su gibi, alçakgönüllük ve olgunlukta toprak gibi olmaları gerektiği anlatılmalıdır.

Son yorumlar