Yorumu yanıtla

Yöneticilikte Püf Noktalar

> İyi bir idareci olmanın ilk şartı çok çalışmak değil, çok iyi bir ekip kurmaktır. Yapacağımız işin, göreceğimiz hizmetin vaziyetine-hususiyetine göre adam seçmeli; âmiyâne tâbirle, ata et, ite ot vermemeli. Eğer buna dikkat edilmezse, yani güzel bir yiyecek diye ata et verilirse; ata da, ete de yazık olur.

> İyi bir ekip kuran idarecinin bundan sonra yapacağı iş; hiçbir ferdin muattal kalmayacağı şekilde, ekibini harekete geçirmek... Çünkü, "En büyük hareket, en küçük parçaları harekete geçiren harekettir." Bunun yolu ise, çalışanlara, çalıştıkları işe ve idarecilerine sevgi-saygı ve bağlılık duygusunu aşılayabilmekten geçer.

Kendi fikirlerine güvenip de başkalarının düşünce ve tecrübelerinden mahrum kalan idareciler, dâhi bile olsalar hata yapma ihtimâlleri çok yüksektir ve bu tip idareciler sevilmezler.

Akıllı bir idarecinin yapacağı şey; bütün meseleleri meşveret masasına yatırıp, mümkün mertebe herkesin fikrinden istifade etmek... Hatta kendi düşüncelerini küçük ipuçlarıyla mesai arkadaşlarına söylettirip, onların fikirleriyle hareket ediyormuş intibâını vermektir. Eğer böyle hareket ederse;

- Hata yapma ihtimâli azalır.
- Herkesin görüşü alınarak hareket edildiği için, yapılan işlere-hizmetlere iç muhâlefet asgarîye iner.
- Kendi görüşlerine kıymet verildiğini görenler, daha çok fikir üretir hâle gelir. Bir şeyler yapmaya çalışır. Böylece işine-hizmetine ve idarecisine bağlılık duygusu da artar.

> Bundan sonra yapılacak şey; yine meşveretle iyi bir vazife taksimi ve kimin ne yapacağının, nasıl yapacağının güzel bir izahı ve tabii ki ardından yapılanları tâkip... Hatasıyla-savâbıyla, müsbet-menfî her türlü gelişmeden ânında haberdâr olup müdâhale etmeli... Yapılan işleri zevkli hâle getirerek çalışanları hedefe kilitlemeli... Motivasyona ehemmiyet vermeli... İyimser tablolar çizerek-sergileyerek çalışanlarda şevk ve heyecan, çalışmalarda da devamlılık sağlanmalıdır.

> Bütün bunları yaparken ekibini bir âile ve ekibindeki arkadaşlarını da o âilenin fertleri gibi görüp, onların maddî-mânevî, iş ve hizmetlerle alâkalı-alâkasız her türlü mes'eleleriyle yakından ilgilenmeli... Sevinç ve kederlerini paylaşmalı... Böyle hareket eden bir idareci, elbette ki ekibi tarafından sevilecek... Seven de sevdiğinin hatasını görmeyeceği için ufak-tefek pürüzler de rahatlıkla aşılabilecektir.

> Netice itibariyle, iyi bir idarecinin yapacağı şey; muvaffakiyeti ekibine, muvaffakiyetsizliği de kendisine mâl etmektir. Eğer aksini yapmaya kalkışırsa, bundan sonra muvaffakiyet hayâl olur. Ayrıca, kesinlikle ihmâl edilmemesi gereken son şey; muvaffakiyetin mükâfatlandırılması hususudur. Zira bu hareket, bir sonraki muvaffakiyetin zeminini hazırlayacaktır.

Velhâsıl;

İyi bir idarecinin yapacağı işler, elbette ki bunlardan ibaret değildir. Ancak, bunlarsız da olmaz. Nasıl ki İslâm'ın beş şartına inanan Müslüman olur; lâkin, kâmil bir Müslüman'ın yapması gereken daha pek çok şey varsa, iyi bir idarecinin de, mesleğinde kemâle ulaşabilmesi için, muhakkak ki yapacağı daha pek çok şey vardır.

Cevapla

Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.
  • Web sayfası ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantıya çevrilir.
  • İzin verilen HTML etiketleri: <a> <em> <strong> <cite> <code> <img> <b> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünürler.

Biçimleme seçenekleri hakkında daha fazla bilgi

CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Son yorumlar